Nezařazené

Proces zpracování kratomu

Proces zpracování kratomu

Víš, jak probíha proces zpracování kratomu - tedy cesta od čerstvých listů exotického stromu až k jemnému prášku, který ti přinášíme až na tvůj stůl? Možná tě zajímá i to, jak se vyrábí kratom od úplného začátku až po jeho finální zabalení. V tomto článku, který jsme si pro tebe připravili, si spolu projdeme celý proces jeho výroby. Od pěstování kratomu, přes sklizeň, sušení listů, mletí, balení až po jeho samotnou distribuci až k tobě. Pojď s námi objevit naše oblíbené “tajemství kratomu” a to, jak celá tato dlouhá cesta ovlivňuje jeho účinnost a chuť.

Původ a pěstování kratomových stromů

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom, který původem pochází z jihovýchodní Asie, především z oblastí Indonésie, Thajska, Malajsie či Vietnamu. V přirozeném prostředí, tato rostlina z čeledi kávovníku dorůstá až do výšky přibližně okolo  20–30 metrů, kde jeho mohutná koruna vytváří plno velkých, lesklý, zelených listů, které jsou základem pro celý proces zpracování kratomu. Nejlépe prospívá v deštných  pralesech s teplým a vlhkým podnebím. Zbožňuje půdu bohatou na všemožné  živiny a to nejlépe v blízkosti řek, kde vzdušná vlhkost dosahuje vysokých hodnot, čímž se zde tvoří  časté tropické deště. Tyto tropické klimatické podmínky  jsou proto pro něj ideální. Celoroční teplo ( okolo 25–35 °C), mohutné srážky a dostatek slunečního svitu, to přesně to, co potřebuje.

Pěstování kratomu vyžaduje velmou míru trpělivosti a péči. Kratomové stromy rostou poměrně pomalu a nové listy se objevují  po celý rok, protože strom je stále zelený. Mladé rostlinky potřebují ochranu  před přímým sluncem a větrem, ale jakmile zesílí, jsou až překvapivě odolné. Farmáři v jihovýchodní Asii často pěstují kratom tradičním způsobem: semena či přímo sazenice vysadí na stinnější místa pod vyšší stromy a nechávají je pomaličku vyrůst. Stromům prospívá vlhké prostředí a monzunové deště, naopa nízké teploty či sucho jim vůbec nesvědčí – i krátký pokles teplot v hodnotách okolo nuly by byl pro rostliny devastující. To je jeden z hlavních důvodů, proč je pěstování kratomu mimo tyto oblasti velmi obtížné.V oblastech svého původu kratom roste přirozeně a místní obyvatelé si znalosti o jeho pěstování a celkově o tom, jak probíhá proces zpracování kratomu, předávají z generace na generaci.

Sklizeň listů a rané zpracování

Když kratomový strom hojně olistí a listy dosáhnou správné velikosti a stupně zralosti, přichází čas sklizně. Sběr listů je první krok, kterým začíná samotný proces zpracování kratomu. Sběr probíhá zpravidla ručně a už tady se rozhoduje o jeho výsledné kvalitě. Zkušení sběrači procházejí mezi stromy a velmi opatrně trhají pouze zralé, zdravé listy – ty, které mají správnou velikost a často i co nejpevněší strukturu s bohatou žilnatinou. Mladé, nedozrálé lístky ponechávají na stromě, aby mohli dorůst a zvýšit obsah účinných látek. Kdežto listy poškozené ( hmyzem, ptáky … ) nebo nemocné se při sběru rovnou odstraňují a vyřazují. Díky tomuto preciznímu  výběru míří do dalšího zpracování jen ty prvotřídní části rostliny.

Po odtržení listů následuje první zpracování přímo na místě sběru. Čerstvě natrhané listy se očistí – zbaví se prachu a dalších  nečistot, popřípadě i drobného hmyzu. Sběrači často listy protřepávají   a vizuálně kontrolují, nekteré jemně otřou. Na našich farmách Kratom Power je zvykem listy rovnou opatrně omýt vodou, aby byly dokonale čisté a v při jejich dalším zpracování nebyly žádné nežádoucí příměsi. Poslze se listy nechají  chvilku  zavadnout ve stínu – rozloží se  v tenkých vrstvách, aby lehce změkly, ale zároveň nebyly příliš křehké. Už v této fázi farmáři rozhodují o dalším osudu listů: například oddělí listy vhodné k fermentaci pro výrobu tmavších druhů od těch, které se budou rovnou klasicky sušit. Takto pečlivě připravené listy kratomu, pak čeká nejdůležitější etapa a tou je sušení.

Sklizen listu kratomu.jpg

Různé způsoby sušení a jejich vliv na výsledný kratom

Sušení je jednou z nejdůležitějších fází celého zpracování kratomu.  Správná metoda sušení totiž ovlivní nejen výslednou barvu prášku, ale i alkaloidový profil, a tím pádem to nejdůležitější - účinky a chuť kratomu. Dá se říct, že právě tady se rozhoduje o tom, jak se vyrábí kratom konkrétní barvy. Známo je několik osvědčených způsobů, jak listy sušit, ovšem každý přináší trochu jiný výsledek. Zkušení farmáři vypilovali za roky praxe několik metod,  díky nimž dnes známe různé druhy kratomu jako zelený, bílý, červený či zlatý. Jaké jsou tedy ty hlavní způsoby sušení ?

  • Sušení na slunci:

    Nejstarší tradiční způsob, při němž  se sesbírané listy rozloží pod širým nebem na přímé slunce. Tropické slunce listy velmi rychle vysuší –klasicky během 1 max 3 dnů, dle aktuální intenzity slunečního záření . Přímé slunce zapříčiní, že listy tmavnou až do červeno-hněda. Částečně už tady dochází i fermentaci vlivem zahřívání, což způsobuje chemické změny ve složení listů. Kratom sušený tímto způsobem mívá většinou tmavou barvu a  získává více ukliďňujíci a relaxační účinky. Na druhou stranu, příliš intenzivní, slunečního záření může některé citlivější  alkaloidy degradovat, proto je u tohoto způsobu potřeba být velmi opatrný. Výsledkem slunečního sušení je nejčastěji tzv. hnědy a červený kratom, který je typický svou zemitou, lehce nahořklou chutí a práškem, který má obvykle tmavě khaki až lehce nahnědlý odstín.

  • Sušení ve stínu:

    Velké množství producentů volí raději sušení bez působení přímého slunečního záření, v dobře větraných prostorách neboli sušárnách či sklenících. Listy jsou rozloží  na police či zavěsí a tak usychají pomaleji, při nižších teplotách. Tímto způsobem si zanechají více svého původního zbarvení i svěžejší aroma. Stinné sušení  vede k lepšímu  zachování svěží zelené barvy a výsledný prášek bývá světlejší. Díky tomu alkaloidy zůstávají v původním složení, které se více podobá složení čerstvých listů.Výsledný kratomový prášek je tím pádem více povzbuzující a euforický. Typickým výsledný produktem tohoto postupu  je zelený kratom, velmi oblíbený pro své vyvážené účinky. Taktéž  bílý kratom se vyrábí pomocí stinného sušením, je zde však jeden podstatný rozdíl: do směsi se přidávají i stonky a žilky listů. To může lehce změnit chemické složení a především přidává bílému kratomu jeho typické, energizující vlastnosti.

  • Fermentace a atypické sušení:

    Kromě klasického sušení se u některých druhů uplatňuje fermentační proces. Fermentace u kratomu probíhá tak, že se jemně  zavadlé listy vloží na několik dní do uzavřených nádob nebo neprodyšných pytlů. Zde dochází k zahřívání jejich vlastním metabolickým teplem a vlhkostí, často i s sluncem, ovšem bez přístupu vzduchu. Tento cílený proces výrazně mění barvu listů a ty tím získávají načervenalý až zlatohnědý odstín. Mění se rovněž poměr přítomných alkaloidů. Fermentovaný kratom má jemnější  chuť a je méně hořký. Po fermentaci se listy klasicky dosuší (většinou ve stínu). Výsledkem fermentace může být například žlutý kratom (fermentovaný 1–2 dny), červený kratom (fermentovaný cca 7 dní) nebo velmi tmavé speciality označované jako hnědý kratom (fermentace trvá  ještě déle). Tyto druhy jsou mezi uživateli oblíbené pro unikátní účinky. Zlatý- žlutý kratom bývá popisován, jako jemná střední cesta mezi zeleným a červeným.

Každý ze způsobů sušení kratom lehce ovlivňuje . Zelený, bílý, červený či žlutý (zlatý) kratom nepochází z odlišných rostlin, ale z vzniká díky odlišnému zpracování listů. Kupříkladu červený kratom získá svou barvu a relaxační účinky díky delšímu sušení a fermentaci, kdežto kratom zelený  je svěží díky rychlému usušení ve stínu, díky kterému si zachová maximum svých přirozeně se vyskytujících alkaloidů. Délka a způsoby sušení jsou rozhodující,  jak pro barvu prášku i pro výsledné účinky kratomu – od energizujících po ukliďňující. Zkušení producenti pečlivě vybírají metody sušení dle toho, jaký druh a vlastnosti kratomu chtějí vytvořit, a pečlivě hlídají každou drobnost během tohoto procesu, protože je klíčová k udržení konzistentní kvality.

Mletí a konečná přípravy kratomového prášku

Jakmile jsou listy kratomu perfektně usušeny, přichází na řadu jejich mletí. V této fázi zpracování kratomu se usušené listy promění v nám známý jemný kratomový prášek. Nejprve se provede hrubší drcení – listy se nadrtí, aby se oddělily zbylé řapíky, stonky či silné žíly. Někteří výrobci tyto tužší části odstraňují, jelikož mohou snižovat kvalitu prášku (obsahují menší množství alkaloidů). Následně přicházejí do hry mlýny.

Moderní zpracování kratomu probíhá za pomoci výkonných průmyslových mlýnků a drtičů z nerezové oceli, které rozemelou usušené listy na velmi jemný prášek. Mletí probíhá obvykle ve více cyklech – prášek se opětovně prosívá a znovu mele, dokud se nedosáhne  požadované jemnosti. Kvalitní kratomový prášek by měl mít konzistenci hladké mouky nebo pudru. Jemné mletí zvyšuje povrchovou plochu materiálu, takže při následném použití (např. rozmíchání ve vodě nebo při výrobě kapslí) se účinné látky snadno a rychle uvolňují. Dříve listy tradičně mlely ručně – tloukly se ve velkém hmoždíři nebo se drtily mezi kameny. Dnes ale většina producentů používá moderní, mechanické mletí, díky kterému dosáhne jednotné kvality. Výsledkem je jemný prášek krásné zelené (nazlátlé nebo nahnědlé) barvy, který v Evropě známe jako kratom.

V průběhu mletí dochází také k finální kontrole čistoty – síta a magnety mohou zachytit případné cizí částice (kousky větviček či kovové úlomky z mlýnů). Ti nejlepší  producenti dbají na to, aby prášek neobsahoval žádné nečistoty ani hrudky. Někdy se uvádí pojem „nano mletí“, což naznačuje opravdu mimořádně jemnou strukturu prášku, který samozřejmě naleznete i v naší nabídce. Takto připravený kratomový prášek je připraven k balení a následné distribuci.

Mleti kratomu

Balení a distribuce kratomu

Když  je kratom namletý na jemno, přichází poslední fáze zpracování kratomu a nastal čas ho zabalit a připravit na dalekou cestu ke koncovým zákazníkům. Ještě před samotným balením však zodpovědní výrobci provádějí kontroly kvality namletého prášku. V laboratoři a přímo v provozu  se vzorky testují  na obsah účinných alkaloidů a prověřují, zda produkt neobsahuje nežádoucí látky. Provádějí testy na přítomnost pesticidů, těžkých kovů či mikrobiální kontaminace (plísně, bakterie). Tyto testy zaručí, že kratom je čistý a maximálně bezpečný. Když jsou všechny výsledky v pořádku, nic nebrání další fázi- balení.

Balicí proces má hlavní podstatné kritéria musí zachovat co největší čerstvost a kvalitu kratomu. Prášek je hygroskopický – snadno by nasál vlhkost z okolního vzduchu a tím by došlo k jeho znehodnocení, proto se vždy balí do vzduchotěsných obalů. Ve velkovýrobě se kratom často nasýpá do velkých plastových pytlů s odsáváním vzduchu (vakuovačka) o hmotnosti několika desítek kilogramů pro export. Tyto pytle jsou pak umístěny do pevných sudů nebo krabic kvůli ochraně při přepravě. Pro koncové zákazníky se kratom obvykle přebaluje do menších, uzavíratelných sáčků (tzv. doypacky) o různých gramážích – například 50 g, 100 g, 200g nebo 1 kg. 

Distribuce kratomu probíhá po celém světě, ale vyžaduje dodržování místních zákonů a předpisů. Z výrobců v jihovýchodní Asii putují zabalené zásilky letecky či lodní dopravou  do skladů distributorů v Evropě a Americe. Celní úřady zásilky zkontrolují – někde se s kratomem obchoduje volně, jinde podléhá přísným  regulacím či zákazům. V zemích, kde je prodej legální (jako Česká republika:), si pak kratom nachází cestu do e-shopů a specializovaných prodejen. Díky pečlivému balení se k zákazníkům dostane většinou čerstvý produkt, který si uchovává svoje vlastnosti po dlouhou dobu. Vše ovšem závisí na prodentovi a obchodníkovi. Zákazníci by pak měli kratom skladovat na suchém a temném místě, aby jeho kvalita zůstala co nejdéle vysoká.

Vliv kvality zpracování na účinky a chuť kratomu

Každý krok v tomto dlouhém procesu zpracování kratomu začínající u  pěstování, končící až u balení se promítá do kvality, účinků a chuti konečného produktu. A když nyní víš, jak se vyrábí kratom, sám teď na první pohled  rozpoznáš, zda je kvalitní či nepříliš dobře zpracovaný. Jemný, sypký prášek jednotné, syté  barvy a typická vůně naznačuje, že listy byly správně usušeny a pečlivě namlety. Naopak hrubší prášek plný stonků, podezřele zatuchlé aroma je klasickým znakem špatného a nedbalého  zpracování.

  • Účinnost (síla):

    Hlavní aktivní látky v kratomu jsou  alkaloidy Mitragynine a 7-hydroxymitragynin. Tyto alkaloidy jsou být citlivé na špatné zacházení. Pokud se listy sklízí příliš brzy, nemají ještě maximální, potřebný obsah alkaloidů – kvalitní farmáři proto čekají na optimální zralost listů. Při sušení je velmi důležité listy  nepřesušit nebo nespálit vysokou teplotou, jinak se část alkaloidů rozloží a výsledný prášek bude méně účinný. Správná postup sušení (například fermentace u červených odrůd) může dokonce některé alkaloidy zvýraznit a tím zvíšit určité účinky. Neméně důležité, dokonalé jemné mletí pomáhá účinným látkám se rychleji v těle uvolnit. Kvalita zpracování tedy přímo ovlivňuje, jak silný a dlouho trvající zážitek vám vybraný kratom poskytne. Špičkový kratom od ověřených dodavatelů často už při nižší dávce vyvolá očekávané účinky, zatímco nekvalitní produkt může působit slabě až neznatelně.

  • Chuť a aroma:

    Kratomový prášek má přirozeně hořkou, zemitou chuť a rostlinné aroma. Kvalitní zpracování tuto chuť dělá snesitelnější tzv.  „čistší“. Kratom, který byl správně usušen bez náznaku plísní, poznáme tak, že bude mít výraznou hořkost, ale nebude  by chutnat zatuchle nebo kysele. Pokud by se do  listů během sušení dostaly plísně  nebo bakterie, odrazí se to v nepříjemném zápachu a chuti prášku – takový produkt je samozřejmě nežádoucí i ze zdravotních důvodů. Důkladné sušení a skladování předchází těmto problémům. Fermentované druhy kratomu mívají trochu jemnější, „čajovější“ chuť díky drobným, chemickým změnám při fermentaci. Také odstranění stonků a žilek při mletí může kratom zjemnit (stonky jsou dřevnaté a extrémně hořké). Všeobecně platí, že čím větší péče v každém kroku zpracování, tím čistší a výraznější chuť kratom má – byť stále hořkou, jak je pro tuto rostlinu typické.

Když se na závěr  podíváme na celý proces zpracování kratomu, je více než jasné, že každý krok vedoucí od sklizně až po distribuci, má přímý vliv na chuť, sílu i kvalitu výsledného kratomového prášku. Za každou dávkou kvalitního kratomu stojí kus poctivé práce mnoha pracovitých lidí. Od pěstitelů, kteří se starají o stromky v tropickém horku, přes sběrače pečlivě třídící listy, až po zpracovatele používající vybrané techniky sušení a mletí – všichni ovlivňují, co se dostane až na náš stůl. Pečlivé kvalitní zpracování se vyplatí, protože přináší nejen bezpečný produkt, ale i lepší zážitek. Proto vždy pečlivě vybírejte svého dodavatele, díky němuž si můžete užít kratom v jeho nejlepší možné kvalitě.

Váš Kratom Power

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *