Zobrazuji všech 11 výsledků

Kava produkty

Kava Kava neboli pepřovník opojný (latinsky Piper methysticum) je rostlina z čeledi pepřovníkovitých. Přestože její jméno připomíná klasickou kávu a v některých částech světa se také běžně popíjí, jedná se o naprosto jinou rostlinu. Pochází z tichomořských ostrovů, kde ji místní obyvatelé konzumují při společenských, náboženských a léčebných rituálech pro podporu relaxace.

Potřebujete poradit?

  • Co je to kava?

Nejprodávanější

Kratom Maeng Da Green

59 2,499 

Kratom Bali Green

59 2,499 

Kratom Borneo White

59 2,499 

Co je kava?

Kava kava, známá také zkráceně jako kava nebo pepřovník opojný, je rostlina pravděpodobně pocházející ze západního Pacifiku. Rozšířená je zejména na ostrovech Vanuatu, Tonga, Fidži, Hawai či na Šalamounovo ostrovech, kde se nápoj připravený z mletého prášku z kořene kavy využívá při různých rituálech i společenských událostech. 

U nás kavu koupíte pouze pro sběratelské nebo výzkumné účely, jelikož se neřadí mezi potraviny, nápoje, léky ani doplňky stravy. V Tichomoří má však její užívání tisíciletou historii a běžně narazíte i tzv. kava bary neboli nakamals, místa, kde si kavu můžete vypít s přáteli.

Historie kavy

Kava má v Tichomoří tradici přes 3000 let a místní obyvatelé ji stále využívají nejen při náboženských a léčebných rituálech, ale také jako součást běžného života. Pije se zde podobně jako u nás káva nebo čaj. Existuje kolem 100 různých odrůd a každá má specifické vlastnosti.

Můžete si tak všimnout podobnosti s dalšími exotickými rostlinami v naší nabídce. Například kratom sahá hluboko do historie jihovýchodní Asie, kanna má zase tradici v Jihoafrické republice.

Chemické složení kavy

Kava prášek je vyrobený z mletého kořene rostliny. Obsahuje amidové alkaloidy jako je piperidin, pyrrolidin či isobutamin, a mnoho kavalaktonů, mezi které patří například kavain, dihydrokavain, methysticin, dihydromethysticin, yangonin nebo esmethoxy-yangonin.

Právě kavalaktony jsou hlavní účinnou látkou kavy. Vyvolávají účinky, pro které je dlouhodobě vyhledávána v Tichomoří, jako je podpora relaxace, euforie, zmírnění bolestí, regenerace a zklidnění. Podle daného druhu kavy i jejího zpracování se liší množství a poměr jednotlivých kavalaktonů a tím také její účinky.